Kematian Di Sekitar Kita Adalah Peringatan Daripada Allah

by - September 14, 2017

Image result for kubur wallpaper

Terlalu ramai manusia yang tidak memahami erti kehidupan. Mereka hanya berlumba-lumba untuk mendapatkan kesenagan hidup duniawi semata-mata. Slogan-slogan manusia yang kita selalu dengan adalah "Yang Penting Puas". Prinsip dan misi mereka adalah bagaimana mereka dapat menikmati kehidupan seakan-akan mereka tidak akan mati.

Milik siapakah mereka? 


Hidup dan Mati adalah ujian. Setiap yang hidup pasti akan merasakan kematian. Allah yang menjadikan kehidupan dan kematian sebagai satu ujian. Kehidupan di dunia hanyalah sementara. Ingatlah, kehidupan ini hanya sekejap. Pada saatnya nanti kita akan memasuki alam kubur (alam barzakh) sehinggalah datangnya hari kebangkitan. Lalu kita akan dikumpulkan di padang mahsyar. Setelah itu kita akan menghadapi ahri perhitungan (hisab). Dan kita akan menerima keputusan daripada Allah. Apakah kita akan bahagia dalam syurga ataupun akan sengsara di dalam neraka?

Kehidupan setelah mati ini merupakan kehidupan panjang yang tidak terhingga. Kehidupan ini disebutkan di dalam al-Quran dengan istilah kekal di dalamnya atau dengan selama-lamanya. Sehari dalam kehidupan akhirat adalah lima puluh ribu tahun kehidupan di dunia. Maka kita akan melihat betapa pendeknya kehidupan manusia yang tidak ada pegangan iman.


Kematian sebagai peringatan. Ayat-ayat dalam al-Quran yang menceritakan tentang kematian yang terlalu banyak. Dan tidak ada seorang pun yang mengingkari akan terjadinya kematian ini. Namun, manusia tidak sedar bahawa mereka perlu membuat persiapan untuk berhadapan dengan kematian.Tanpa kita sedar, kematian yang ada di sekeliling kita merupakan satu peringatan yang sangat penting daripada Allah.......You May Also Like

2 Comments

  1. setiap kematioan akan mengingatkan kita perkara yg sia-sia kita lakukan atas dunia ni , kejar dunia jangan lupakan akhirat

    ReplyDelete