CARA PENJAGAAN RAHIM SUPAYA TIDAK ROSAK

by - August 01, 2017

Image result for BABY


Rahim diciptakan Allah khas untuk wanita sebagai wadah pertumbuhan janin yang bermula dari nutfah, kemudian menjadi alaqah dan mugdah. Seterusnya ia berkembang dan membesar membentuk organ-organ dan anggota yang sempurna dan akhirnya ditiupkan roh dalam umurnya 120 hari. Semua proses ini berlaku dalam perlindungan dan naungan rahim.

Rahim ini ditimpa tumbuhan adenomysis dan membesar seperti hamil 5 bulan. Gejala yang dialami pesakit ialah senggugut teruk, perdarahan banyak serta menjadi mandul. Sungguh menyedihkan bila situasi begini berlaku. Tumbuhan yang paling sering berlaku pada rahim ialah fibroids. Walaupun ia boleh menimbulkan gejala yang sama tetapi ia juga boleh dibuang bedah dan dipulihkan kemampuan untuk hamil.CARA - CARA MENJAGA RAHIM

1. Waspada jika ada sejarah penyakit rahim dalam keluarga - ibu, nenek, ibu saudara, adik beradik perempuan. Setiap penyakit ada kaitan dengan baka, mungkin menyumbang 10% kepada faktor-faktor penyebab. Elakkan dan jauhkan dari faktor-faktor penyebab yang timbul dari persekitaran.

2. Fungsi utama rahim ialah menampung kehamilan. Kahwin dan hamil awal dalam umur muda boleh mencegah dari ketumbuhan fibroids dan adenomyosis. Ketika hamil otot rahim membesar dan kembang sehingga 1000 kali normal. Lepas bersalin ia kuncup semula kepada saiz asal. Proses kehamilan sebenarnya melindungi rahim dari tumbuhan. Wanita yang lambat atau tidak hamil lebih terancam tumbuhan fibroids dan adenomyosis.

3. Rahim sangat dipengaruhi dengan dua hormon wanita iaitu estrogen dan progesterone. Estrogen menebalkan lapisan enmetrium dan membiak sel otot (myometrial hyperplasia) progesterone meningkatkan salur darah endometrium dan mengembangkan sel-sel otot rahim. Kedua-dua hormon perlu seimbang dan saling bekerjasama.

4. Kegemukan perlu dikawal dari umur kanak-kanak dan remaja. Dewasa ini kanak-kanak terlalu minat makan junk dan fast foods. Ibu bapa pula layan je kehendak mereka sebagai jalan mudah tanpa memikirkan kesan buruk dalam jangka masa panjang. Remaja mula dilanda kegemukkan bila belajar.

5. Remaja perlu dididik menjaga kehormatan diri agar tidak terjebak kedalam maksiat perzinaan kerana ramai yang terjerat dengan berbagai gejala seperti pengguguran haram dan jangkitan kuman dalam peranakkan dan akhirnya rosak rahim dan menjadi mandul apabila kahwin kelak.RESVERATROL UNTUK KESIHATAN RAHIM

Kajian telah menunjukkan bahawa Resveratrol mempunyai kandungan antioxidan yang paling tinggi. Daripada kajian juga mendapati bahawa kandungan Resveratrol didapati daripada kulit dan biji Anggur Muscadine.

Antioksidan diperlukan pada kadar yang tinggi untuk mendapat kesihatan yang optima dan dapat membantu mencegah penyakit. Antioksidan dapat membantu dan membaik pulih sel rosak yang berpunca daripada radikal bebas.kanser rahim makin elok dengan vivix shaklee


rahim berdarah minum vivix shakleeSEBARANG PERTANYAAN, HUBUNGI :

NURUL SYAHIRAH BT SAMSUHAN

WHATSAPP / SMS / CALL : 0173575871


** COD AREA PUCHONG **
You May Also Like

0 Comments