Cara Orang Korea Dan Jepun Menjaga Kulit

by - August 08, 2017

Portrait of young woman


Orang korea terkenal dengan pembedahan plastik manakala orang Jepun terkenal dengan ciptaan teknologi terkini di dalam bidang kecantikan. Pada anda mungkin itu antara faktor utama mengapa mereka memiliki kulit yang cantik. Nampaknya anda silap. Mereka sememangnya ada rutin dan cara mereka yang tersendiri. Jom kita bongkar rahsia kecantikan kulit mereka.


1. Orang Jepun dan Korea minum teh hijau sekurang-kurangnya satu sehingga dua kali sehari. Ia membuatkan kulit mereka bebas jerawat kerana teh hijau merupakan antioksidan yang bagus.


2. Untuk pencuci muka, mereka memilih minyak pencuci (Cleansing Oil) kerana ia dipercayai mampu mencuci solekan pada wajah dengan sempurna sambil mengekalkan tahan sebum semulajadi wajah. Pelakon korea, Suzy Bae mengamalkan teknik 424, di mana dia akan mencuci wajah dengan minyak selama empat minit. Mulakan dengan air suam dan diakhiri dengan air sejuk untuk mengetatkan pori kulit wajah.


3. Penggunaan penyegar wajah adalah sangat penting bagi orang jepun dan korea. Ia dapat menanggalkan sel kulit mati dan menghilangkan sisa-sisa pencuci muka. Pemilihan penyegar wajah yang betul penting untuk mengelakkan kulit daripada kering. Orang jepun memilih penyegar yang mengandungi ethyl alcohol, rubbing alcohol atau isopropyh alcohol. Mereka tidak menggunakan kapas muka dan hanya menggunakan jari untuk menyapunya pada kulit wajah untuk penyerapan yang optimum.


cara orang korea dan jepun menjaga kulit 2


4. Pelembap muka sememangnya rutin kecantikan yang biasa bagi semua wanita mahupun lelaki. Namun begitu, apa yang berbeza adalah cara pemilihannya. Orang korea percaya pelembap yang dibuat daripada minyak sayuran baik untuk wajah. Minyak mineral seperti petroleum jeli dikatakan tidak mempunyai apa-apa bahan yang boleh menjadikan kulit lembut dan cantik. Sapuan ke atas dan ke bawah harus dipraktikkan untuk penyerapan yang sempurna.


5. Kebanyakan selebriti korea mengamalkan senaman wajah dengan menyebut "Ma Me Mi Mo Mu" sebanyak 10 kali untuk menguatkan otot muka dan bibir.


6. Rahsia wajah yang berseri adalah dengan urutan pada kulit yang diamalkan oleh mereka. Gunakan penyental muka atau krim dan urut dengan lembut pada wajah anda dua hingga tiga kali seminggu. Ini dapat menggalakkan pengaliran darah, oksigen dan menambahkan keelastikan wajah.


7. Setiap kali selepas mengurut wajah, jangan lupa untuk menggunakan pupur wajah untuk melengkapkan rutin kecantikan yang diamalkan oleh orang jepun dan korea. Pilih pupur yang bersesuaian dan untuk kulit Asia, seelok-eloknya anda memilih pupur pencerah (clarifying mask) untuk mencuci kulit dan pori anda dengan sempurna atau pupur pelembap (moiturising mask).


No automatic alt text available.

Ini adalah set skincare yang sama dengan rutin penjagaan kulit oleh orang korea dan jepun. Dan set skincare ini adalah 100% semulajadi yang wajib anda cuba. Pada sesiapa yang sedang mencari skincare yang sesuai dengan anda, Enfuselle Shaklee sangat sesuai. Oleh itu, anda boleh la bermula dengan cara penjagaan kulit muka oleh orang korea dan jepun.You May Also Like

4 Comments