EPIDURAL MAMPU MELUMPUHKAN ?

by - April 27, 2017

Image result for epiduralBETUL KE SUNTIKAN EPIDURAL BOLEH MELUMPUHKAN?

Dari sudut perubatan, epidural tidak melumpuhkan. Kesan yang wujud berbeza mengikut individu tetapi bukanlah menyebabkan mudarat melampau. Epidural diambil atas berbagai sebab dan fungsi. Pastikan rujuk dulu pada pakar anda sebelum anda bersetuju atau rasa perlu mangambilnya.
KELEBIHAN EPIDURAL

Epidural memberi ibu pengalaman bersalin yang lebih baik dan tidak menakutkan ibu untuk hamil semula pada masa akan datang.

"Ibu lebih tenang semasa proses melahirkan dan semasa meneran baby. Oleh kerana ibu tidak stress dan panik, ibu boleh mendengar segala arahan dan galakkan yang diberikan. Otot rahim akan mengecut dengan lebih baik lagi dan kurang risiko pintu rahim tidak membuka dengan baik seperti yang dijangkakan."KEBURUKAN EPIDURAL

Epidural ialah satu prosedur yang selamat tetapi kadang-kadang boleh memberi kesan sampingan, antaranya ialah :-

1. Epidural boleh menyebabkan tekanan darah ibu menjadi terlalu rendah dan jika tidak dikesan ia akan mengakibatkan bayi lemas dan ibu harus dibedah segera.

2. Ibu yang mengambil epidural tidak dapat bergerak bebas dan terikat di katil sepanjang proses bersalin dan memerlukan jagaan rapi untuk memastikan tekanan darah ibu tidak turun mendadak dan memerlukan pantauan bayi yang berterusan.

3. Hilang kawalan pundi kencing dan ibu tidak berasa hendak kencing. Kemudian, mereka dibantu dengan tiub catheter untuk mengeluarkan air kencing. Pundi kencing yang terlalu penuh akan mengganggu proses bersalin dan boleh tercedera semasa melahirkan bayi.

4. Jika pintu rahim telah terbuka sepenuhnya, akibat kebas di bahagian pinggul dan ke bawah, ibu jarang dapat meneran keluar bayi secara efisien. Ini meningkatkan risiko panjang jangka masa bersalin peringkat akhir dan memerlukan penggunaan forcep atau vakum untuk membantu menarik keluar bayi.

5. Risiko lain yang jarang berlaku ialah kekoyakan lapiran dura (dura tear) akibat tusukan jarum epidural dan mengakibatkan cecair spinal keluar dari ruang epidural dan menyebabkan jangkitan kuman yang boleh membahayakan otak dan urat saraf.

6. Epidural haematoma - Ini ialah satu keadaan yang berlaku akibat tusukkan jarum epidural pada salur darah secara tidak sengaja. Pengumpulan darah di titik tusukan jarum epidural yang serius boleh menekan urat saraf dan ia boleh mengakibatkan lumpuh jika tidak dirawat. Ia sangat jarang berlaku.
KOMPLIKASI PENGAMBILAN EPIDURAL

Walaupun ada segelintir pesakit yang mengadu sakit pinggang selepas mengambil epidural, kajian menunjukkan prosedur epidural tidak meningkatkan risiko sakit pinggang yang kronik dan sakit belakang tidak berkait secara langsung dengan epidural.

Namun begitu, akibat baring terlalu lama dalam posisi semasa menggunakan ubat epidural, boleh menyebabkan sakit pinggang yang sedia ada menjadi lebih serius.
KENAPA PERLU MERANA AKIBAT SAKIT PINGGANG? JOM KETAHUI DI SEBALIK RAHSIA BERPANTANG DENGAN VIVIXImage result for vivix shaklee dan epidural


MACAM MANA NAK ORDER VIVIX ?LANGKAH 1

Image result for ESELL

Klik gambar ni untuk order. Order anda akan direct ke HQ Shaklee ^^

LANGKAH 2

Hubungi :

NURUL SYAHIRAH

017-3575871


( COD SEKITAR KAWASAN PUCHONG )


You May Also Like

0 Comments