10 Sikap Manusia Yang Dicela Allah

by - January 03, 2015


Assalammualaikum

1. Gelojoh Ketika Makan

Dalam erti kata lain, seseorang yang kuat dan tidak bersopan ketika makan. Sikap ini juga meliputi maksud makan terlalu kenyang, menyediakan makanan dalam jumlah yang berlebihan yang akhirnya membawa kepada pembaziran.

------------------------------

2. Banyak Bercakap

Allah mencela manusia yang suka bercakap perkara yang sia-sia, fitnah memfitnah, umpat keji dan kata mengata kerana semua jenis percakapan ini menjurus kepada permusuhan dan perbalahan sesama manusia.

------------------------------

3. Suka Marah-Marah

Kemarahan boleh membuat seseorang itu bertindak di luar batas kemanusiaan. Perbuatan marah akan diikuti dengan maki hamun, mengherdik dan perkelahian yang boleh mengakibatkan kecederaan atau pembunuhan.

------------------------------

4. Hasad Dengki

Seseorang yang bersifat dengki sanggup melakukan apa saja dalam bentuk kejahatan atau jenayah. Perbuatan menipu dan sanggup memusnah hidup orang lain adalah antara sifat keji yang lahir dari perasaan hasad dengki. Rasulullah bersabda : "Dengki itu memakan segala kebaikan" (riwayat Muslim)

------------------------------

5. Kedekut & Bakhil

Rezeki yang Allah kurniakan lebih suka disimpan hingga bertimbun banyaknya. Sifat kedekut menutup seseorang dari membelanjakan sebahagian dari hartanya ke jalan kebaikan termasuk menderma, membuat kebajikan kejalan Allah dan membantu orang yang memerlukan.

------------------------------

6. Bermegah-megah

Ia termasuk dalam sikap suka status atau jawatan, gelaran dan menerima sanjungan.

------------------------------

7. Cintakan Dunia

Terlalu menghambakan diri kepada perkara duniawi hingga melupakan tuntutan ukhrawi. Rasulullah bersabda : "Bekerjalah kamu di dunia seolah-olah kamu akan hidup seribu tahun dan beramallah kamu untuk akhirat seolah-olah kamu akan mati esok hari." (riwayat Bukhari dan Muslim)

------------------------------

8. Ego Atau Sombong

Sifat ini membuatkan seseorang merasakan dirinya mempunyai kelebihan dalam banyak perkara dari orang lain hingga mereka lupa bahawa hanya ALlah sahaja yang bersifat Maha Besar.

------------------------------

9. Ujub Dan Suka Bangga Diri

Perbuatan ini ada unsur megah dan sombong dengan kelebihan dan kepandaian yang dikurniakan Allah. Rasa bersyukur tidak ada lagi dalam diri kerana telah diselaputi perasaan ego.

------------------------------

10. Gemarkan Pujian Atau Riak

Manusia jenis ini suka meminta dipuji dalam setiap perkara yang dilakukan. Sikap baiknya, jasa dan baktinya mahu dikenang sampai bila-bila. Ini jelas membayangkan bahawa sikap baiknya selama ini, tidak diiringi dengan kejujuran dan keikhlasan.


You May Also Like

2 Comments